1-mei demonstratie in Valkhofpark

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

01/05

Foto: Sanne Peters

Nijmegen – Vanmiddag organiseerde een aantal organisaties een 1 mei demonstratie in het Valkhofpark.

Als thema van de demonstratie voor de dag van de arbeid staan zij stil bij redenen waarom het juist tijdens de coronapandemie belangrijk is om op te komen voor de belangen van werkende mensen. Thema’s die de revue passeerden zijn een hoger minimumloon, de oproep om de grote aandeelhouders voor de coronacrisis te laten betalen, gerechtigheid in het toeslagenschandaal en betaalbaar en toegankelijk onderwijs.

Onder normale omstandigheden zouden de meeste deelnemende organisaties mee doen met de jaarlijkse, landelijke 1 mei-demonstratie van de FNV. Deze gaat echter niet door in verband met het grote aantal mensen dat daar op afkomen. ‘Wij vinden het echter juist nu belangrijk om wel van ons te laten horen. Terwijl iedereen thuis zit, worden er grote beslissingen genomen in Den Haag die ons allemaal raken’, aldus een woordvoerder van aan van de organisaties. ‘Daarom gaan we juist nu de straat op om te laten zien dat we ons niet zo maar aan de kant laten zetten.’

De organisaties die deelnemen zijn de Voor 14 campagne van de FNV, studentenvakbond AKKU, de #Nietmijnschuld-campagne, de Communistische Jongeren Beweging en Rood, jong in de SP. ‘Allemaal nemen we deel vanuit onze eigen ervaringen’, aldus de organisatie, ‘maar we vinden het enorm belangrijk om de verbinding te zoeken tussen elkaar. De strijd voor een hoger minimumloon raakt bijvoorbeeld alle mensen die aan het bestaansminimum zitten, zoals jongeren en studenten. Net zoals het vraagstuk wie gaat betalen voor de huidige crisis, dat de hele samenleving aangaat. Wij zijn enorm bang dat dit op het bordje van de werkende mensen komt in de vorm van bezuinigingen. Daar moeten we ons nu al voor organiseren.’ Op het pad door het park werden leuzen voor een hoger minimumloon gekrijt. De demonstratie verliep zonder problemen.